Mo (sydsamiskMåahvie) er en by i Rana kommune i Nordland fylke i Norge. Det er Nord-Norgesfjerde største by, efter TromsøBodø og Harstad, og Nordlands næststørste by med en befolkning på 18.141 mennesker (2011) og et areal på 13,32 km². Mellem 1923 og 1964 var den ladested, og fik fuld bystatus fra 1997.

Byen ligger inderst ved Ranfjorden, syd for Saltfjellet og Polarcirklen og blev tidligere omtalt som «Jernværksbyen» efter den største virksomhed Norsk Jernverk.


 

Nordlige polarcirkel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
 
 Polarcirkelen er markeret med rødt
 
 Polarcirkelmonumentet i marmor på Saltfjellet i Norge.
 

Den nordlige polarcirkel er en af de fem store breddekredser på jordoverfladen. Den nordlige polarcirkel ligger på breddegrad 66° 33'39" nord for ækvator. Området nord for cirkelen kaldes Arktis mens området umiddelbart syd for kaldes den nordlige tempereret klimazone. På den sydlige halvkugle kaldes den tilsvarende breddekreds for den sydlige polarcirkel.

Mellem polarcirkelen og nordpolen vil midnatssol forekomme om sommeren og polarnat om vinteren. Ved selve polarcirkelen er midnatssolen og polarnatten begrænset til en halv time om året, mens nordpolen vil have midnatssol og polarnat skiftevis et halv år ad gangen.

Internationalt går den nordlige polarcirkel gennem NorgeSverigeFinlandRuslandUSA(Alaska), CanadaGrønland og Island. De tre største byer nord for polarcirklen er alle russiskeMurmansk (325.100), Norilsk (135.000) samt Vorkuta (85.000), mens Tromsø i Norge har omkring 62.000 indbyggere og Rovaniemi i Finland som ligger lige syd for polarcirklen, har omkring 58.000 indbyggere.