Byen Rjukan ligger klemt inde mellem to bjergkamme og får derfor intet lys ned i byen i hele vinterhalvåret. Byen besluttede i 2012 at opstille en heliostat – dvs et solspejl – som kan spejle solens stråler ned på byens torv. I den forbindelse blev en åben idékonkurrence udskrevet om den fremtidige udformning af dette torv.

Rjukan er i dag et produkt af stedets industrihistorie og af stedets vandkraftressourcer, derfor er den på UNESCOs tentativliste. Det er ikke bare selve byens historie, men hele Norges moderne historie, der her samles i koblingen mellem natur og kultur. Vi ser derfor, at ikke bare solen skal frem på pladsen, men også vandet.

Når Solspejlet bringer sollyset ned på Torget, foreslår vi, at vandet samtidig bliver gjort synligt i byens rum. Vandet er hele grundlaget for byens opståen - tæt på Rjukanfossen udspring i skyggen fra Gaustatoppen. Vores forslag leder vandet indover pladsen som et fint vandspejl, som heliostatens stråler kan spejles i. Vandet vil bringe liv på pladsen med lyde og med opfordringer til at soppe og lege med vandet. I en periode af året, vil vandet fryse, og her kan vandspejlet udvides, så der kan skøjtes på pladsen.